Перейти до основного вмісту

Освітньо-професійні програми (ОПП):

Рецензії-відгуки на ОПП зовнішніх стейкхолдерів

  • Любов Братенко - завідувачка випробувальної лабораторії ДП «Чернівецький регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Буковинастандартметрологія»).
  • Любомир Савчук - завідувач допоміжного діагностичного підрозділу, біологі, ПраТ Інститут репродуктивної медицини, м. Київ.
  • Вікторія Філіпчук - начальник управління державного агенства меліорації та рибного господарства у Чернівецькій області. 
  • Фрунза О.Е. - головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Управління Державного агентсва рибного господарства в Чернівецькій області, випускниця ОПП «Біотехнології та біоінженерія»
  • Соломійчук М.П. - заступник директора з наукової роботи Української науково-дослідної станції карантину рослин ІЗР, завідувач лабораторії мікробіологічних досліджень біоагентів
  • Демченко В.О. - заступник директора з  наукової роботи Інституту морської біології НАН України, доктор біологічних наук
  • Куцик М.І.  - директор з якості та харчової безпеки ТОВ «Лілак»

Пропозиції та обговорення змін до ОПП

Силабуси

ЗПО1_Актуальні питання історії та культури України

ЗПО2_Іноземна мова (за професійним спрямуванням)

ЗПО3_Українська мова за професійним спрямуванням

ЗПО4_Вища математика

ЗПО5_Фізика

ЗПО6_Обчислювальна математика та програмування

ЗПО7_Інженерна та ком'ютерна графіка

ЗПО8_Філософія

ППО1_Хімія неорганічна

ППО2_Біологія клітини

ППО3_Вступ до фаху та основи наукових досліджень

ППО4_Екологія та природоохоронні біотехнології

ППО5_Культивування біологічних агентів

ППО6_Основи охорони праці

ППО7_Хімія органічна

ППО8_Загальна біохімія

ППО9_Метаболічна біохімія

ППО10_Загальна мікробіологія та вірусологія

ППО11_Генетика

ППО12_Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі

ППО13_Загальна біотехнологія

ППО14_Молекулярна біологія

ППО15_Біофізика

ППО16_Контроль та керування біотехнологічними процесами (електроніка та основи електроніки)

ППО17_Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація)

ППО18_Фізіологія та біохімія рослин

ППО19_Фізіологія тварин та людини

ППО20_Проєктування біотехнологічних виробництв

ППО21_Інтенсивні технології в аквакультурі

ППО22_Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв

ППО23_Біоетика та біобезпека

ППО24_Промислова біотехнологія

ППО25_Економіка та організація біотехнологічних виробництв

ППО26_Медична біотехнологія

 

ЗПВ1_Фізичне виховання

ЗПВ3_Професійна іноземна мова

ППВ1_Загальна біологія та ресурсознавство

ППВ2_Біологія індивідуального розвитку

ППВ3_Біотехнологія отримання продуктів бджільництва

ППВ4_Хімія аналітична

ППВ5_Хімія фізична і колоїдна

ППВ6_Методи біотехнологічних досліджень

ППВ7_Біологія продуцентів БАР

ППВ8_Біотехнологія мікроводоростей

ППВ9_Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології

ППВ10_Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології

ППВ11_Генетична інженерія

ППВ12_Біотехнологія вітамінних препаратів

ППВ13_Генетично модифіковані організми

ППВ14_Біотехнологія ессенціальних сполук

ППВ15_Біотехнологія лікарських рослин

ППВ16_Клітинна селекція

ППВ17_Пробіотики та антибіотики

ППВ18_Мультифункціональні мікробні препарати

ППВ19_Імунобіотехнологічні препарати

ППВ20_Інженерна ензимологія

ППВ21_Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв

ППВ22_Стандартизація та сертифікація продукції

ППВ23_Біоінформатика

ППВ24_Біометрія з основами інформаційних технологій

ППВ25_Біотехнологічні засоби захисту рослин

ППВ26_Ремедаційні біотехнології

ППВ27_Біотехнології в агровиробництві

ЗПО1 Актуальні питання історії та культури України

ЗПО2 Іноземна мова (за професійним спрямуванням)

ЗПО3 Українське мова (за професійним спрямуванням)

ЗПО4 Вища математика

ЗПО5 Фізика

ЗПО6 Обчислювальна математика та програмування

ЗПО7 Інженерна та комп’ютерна графіка

ЗПО8 Філософія

ППО1 Хімія неорганічна

ППО2 Біологія клітини

ППО3 Вступ до фаху та основи наукових досліджень

ППО4 Екологія та природоохоронні біотехнології

ППО5 Культивування біологічних агентів

ППО6 Основи охорони праці

ППО7 Хімія органічна

ППО8 Загальна біохімія

ППО9 Метаболічна біохімія

ППО10 Загальна мікробіологія та вірусологія

ППО11 Генетика

ППО12 Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі

ППО13 Загальна біотехнологія

ППО14 Молекулярна біологія

ППО15 Біофізика

ППО16 Контроль та керування біотехнологічними процесами (електротехніка та основи електроніки)

ППО17 Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація)

ППО18 Фізіологія та біохімія рослин

ППО19 Фізіологія тварин та людини

ППО20 Проектування біотехнологічних виробництв

ППО21 Інтенсивні технології в аквакультурі

ППО22 Нормативне забезпечення

ППО23 Біоетика та біобезпека

ППО24 Промислова біотехнологія

ППО25 Економіка та організація біотехнологічних виробництв

ППО26 Медична біотехнологія

ППО27 Курсова робота

ППО28 Технологічна практика

ППО29 Переддипломна практика

ППО30 Випускова кваліфікаційна робота

ЗПВ3 Професійна іноземна мова

ППВ1 Загальна біологія та ресурсознавство

ППВ2 БІР

ППВ3 Біотехнологія отримання продуктів бджільництва

ППВ4 Хімія аналітична

ППВ5 Хімія фізична і колоїдна

ППВ6 Методи біотехнологічних досліджень

ППВ7 Біологія продуцентів БАР

ППВ8 Біотехнологія мікроводоростей

ППВ9 Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології

ППВ10 Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології

ППВ11 Генетична інженерія

ППВ12 Біотехнологія вітамінних препаратів

ППВ13 Генетично модифіковані організми

ППВ14 Біотехнологія ессенціальних сполук

ППВ15 Біотехнологія лікарських рослин

ППВ16 Клітинна селекція

ППВ17 Пробіотики та антибіотики

ППВ18 Мультифункціональні мікробні препарати

ППВ19 Імунобіотехнологічні препарати

ППВ20 Інженерна ензимологія

ППВ21 Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв

ППВ22 Стандартизація та сертифікація продукції

ППВ23 Біоінформатика

ППВ24 Біометрія з основами інформаційних технологій

ППВ25 Біотехнологічні засоби захисту рослин

ППВ26 Ремедіаційні біотехнології

ППВ27 Біотехнології в агровиробництві

ЗПО1. Актуальні питання історії та культури України.

ЗПО2. Іноземна мова (за професійним спрямуванням).

ЗПО3. Українська мова (за професійним спрямуванням).

ЗПО4. Вища математика.

ЗПО5. Фізика.

ЗПО6. Обчислювальна математика та програмування.

ЗПО7. Інженерна та комп’ютерна графіка.

ЗПО8. Філософія.

ППО1. Хімія неорганічна.

ППО2. Біологія клітини.

ППО3. Вступ до фаху та основи наукових досліджень.

ППО4. Екологія та природоохоронні біотехнології.

ППО5. Культивування біологічних агентів.

ППО6. Хімія органічна.

ППО7. Загальна біохімія.

ППО8. Метаболічна біохімія.

ППО9. Загальна мікробіологія та вірусологія.

ППО10. Загальна біотехнологія.

ППО11. Біофізика.

ППО12. Генетика.

ППО13. Молекулярна біологія.

ППО14. Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі.

ППО15. Контроль та керування біотехнологічними процесами. (електротехніка та основи електроніки).

ППО16. Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація).

ППО17. Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв.

ППО18. Проєктування біотехнологічних виробництв.

ППО19. Економіка та організація біотехнологічних виробництв.

ППО20. Біоетика та біобезпека.

ППО21. Інтенсивні технології в аквакультурі.

ППО22. Промислова біотехнологія.

ППО23. Фізіологія та біохімія рослин.

ППО24. Фізіологія тварин.

ППО25. Медична біотехнологія.

ППО26. Курсова робота.

ППО27. Технологічна практика.

ППО28. Переддипломна практика.

ППО29. Випускна кваліфікаційна робота.

Загальноуніверситетський каталог дисциплін.

ЗПВЗ. Професійна іноземна мова.

ППВ1. Бджільництво.

ППВ2. Основи охорони праці.

ППВ3. Методи біотехнологічних досліджень.

ППВ4. Спецпрактикум.

ППВ5. Загальна біологія та ресурсознавство.

ППВ6. Основи ботаніки та зоології.

ППВ7. Біологія продуцентів БАР.

ППВ8.Біотехнологія мікроводоростей.

ППВ9. Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології.

ППВ10. Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології.

ППВ11. Генетична інженерія.

ППВ12. Генетично модифіковані організми.

ППВ13. Інженерна ензимологія.

ППВ14. Ферментні препарати в біотехнології.

ППВ15. Біотехнологія вітамінних препаратів.

ППВ16. Біотехнологія ессенціальних сполук.

ППВ17. Біотехнологія лікарських рослин.

ППВ18. Селекція рослин.

ППВ19. Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв.

ППВ20. Стандартизація та сертифікація продукції.

ППВ21. Пробіотики і антибіотики.

ППВ22. Мультифункціональні мікробні препарати.

ППВ23. Імунобіотехнологічні препарати.

ППВ24. Біоенергетика.

ППВ25. Біоінформатика.

ППВ26. Інформаційні ресурси в біотехнології.

 

Робочі програми

ЗПО1_Актуальні питання історії та культури України

ЗПО2_Іноземна мова (за професійним спрямуванням)

ЗПО3_Українська мова за професійним спрямуванням

ЗПО4_Вища математика

ЗПО5_Фізика

ЗПО6_Обчислювальна математика та програмування

ЗПО7 Інженерна та ком'ютерна графіка

ЗПО8_Філософія

ППО1_Хімія неорганічна

ППО2_Біологія клітини

ППО3_Вступ до фаху та основи наукових досліджень

ППО4_Екологія та природоохоронні біотехнології

ППО5_Культивування біологічних агентів

ППО6_Основи охорони праці

ППО7_Хімія органічна

ППО8_Загальна біохімія

ППО9_Метаболічна біохімія

ППО10_Загальна мікробіологія та вірусологія

ППО11_Генетика

ППО12_Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі

ППО13_Загальна біотехнологія

ППО14_Молекулярна біологія

ППО15_Біофізика

ППО16_Контроль та керування біотехнологічними процесами (електроніка та основи електроніки)

ППО17_Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація)

ППО18_Фізіологія та біохімія рослин

ППО19_Фізіологія тварин та людини

ППО20 Проєктування біотехнологічних виробництв

ППО21_Інтенсивні технології в аквакультурі

ППО22_Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв

ППО23_Біоетика та біобезпека

ППО24_Промислова біотехнологія

ППО25_Економіка та організація біотехнологічних виробництв

ППО26_Медична біотехнологія

ППО27_Курсова робота

Зустрічі із роботодавцями та стейкхолдерами

У рамках курсу «Промислова біотехнологія» студенти спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» відвідали виробничі цехи ТОВ «Чернівецький хлібкомбінат», де ознайомилися з сучасними біотехнологічними підходами у хлібопекарському виробництві.

Під час зустрічі з працівниками підприємства студенти ознайомилися з ключовими етапами виробництва хлібобулочних виробів. Особливу увагу було приділено контролю якості сировини та кінцевих виробів, а також особливостям використання біотехнологічних процесів у хлібопекарській галузі

Важливість біотехнології у харчовій промисловості складно переоцінити, адже саме завдяки їй забезпечується стабільна якість, безпека та вдосконалення хлібопекарських технологій. Такі зустрічі є важливим для закріплення теоретичних знань і розширення професійних компетенцій студентів.

khlibokombinat

Відбулася гостьова лекція для студентів-біотехнологів на тему «Практичні аспекти досліджень біологічних агентів та їх застосування у виготовленні біопрепаратів», яку провів завідувач лабораторії мікробіологічних досліджень біоагентів, заступника директора з наукової роботи Української наково-дослідної станції карантину рослин ІЗР Михайло Соломійчук.

В ході лекції розглянуто принципи вибору біологічніх агентів для формування біопрепаратів, проаналізовано підходи щодо боротьби із шкідниками з використанням досягнень біотехнології, акцентовано увагу перевагах використання біопрепаратів у стратегіях захисту сільськогосподарських угідь від шкідників.

Наприкінці лекції Михайло Петрович також детально ознайомив студентів із напрямками наукової роботи Української наково-дослідної станції карантину рослин ІЗР та ще раз акцентував увагу на відкритості до всіх видів наукової та просвітницької співпраці між нашими установами.

 

solomiichuk11111

18 жовтня Всесвітній фонд природи WWF-Україна вселив 2500 молодих особин стерляді та осетра руського в Соломонів рукав річки Дунай на території Дунайського біосферного заповідника. Приємно відмітити, що безпосередню участь в цьому заході взяв студент кафедри біохімії та біотехнології Олександр Худий, який провів тегування риб одним із найсучасніших та малоінвазивних методів — введенням під шкіру спеціального барвника – еластомера.  Зариблення мало не лише прямий природоохоронний характер, але й далеку стратегічну ціль — сприяти відновленню популяції осетрових в Дунаї і забезпечити  моніторинг та охорону їх оселищ. Зауважимо, що науковці кафедри мають значний доробок в напрямку біотехнології штучного відтворення осетрових, зокрема стерляді прісноводної.

Більше інформації та фотозвіт: https://wwf.ua/?12036966/2500-sturgeon-released-into-the-Danube-by-WWF-Ukraine

 

photo-output-12

З 03 по 09 вересня 2023 року студентка кафедри біохімії та біотехнології спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» Ліліана Гуменюк взяла участь у Summer School “Start-ups, transfer and digital studies”, організованою університом імені Адама Міцкевича, Польща та університетом Віадріни, Німеччина. Сама школа проходила в Collegium Polonicum у Слубіце, метою навчання було дослідження особливостей освіти в Польщі та Німеччині, різноманітні екскурсії, лекції про цифрові технології та стартапи, міжкультурні воркшопи та мовні курси (польська та німецька). Одна з основних подій – поїздка до Берліна для зустрічі з організацією Phineo Startups, що навчає та об’єднує імпакт-стартапи, які опікуються проблемами, які були викликані війною в Україні, кліматичними катастрофами, особливостями демократії та міграції. Працівники Phineo Startups доповідати про свою систему вимірювання впливу проектів/діяльності/стартапів, а також представили особливості своєї бізнес-програми.

 

humeniuk-foto-2humeniuk-l_biznes-inkubatorhumeniuk-f-3

Екскурсія на Львівський пивоварний завод стала для студентів ННІБХБ чудовою можливістю побачити на власні очі роботу одного з найстаріших підприємств України, яке було засноване ще в XVIII столітті. Масштаби виробництва вразили своєю величчю, а особливе захоплення викликала унікальна атмосфера, де гармонійно поєднуються історична спадщина старовинної броварні з сучасними автоматизованими лініями та високотехнологічним обладнанням. Студенти мали змогу дізнатися більше про те, як використання якісної сировини — добірного ячмінного солоду, ароматного хмелю, чистої води та культури пивних дріжджів — у поєднанні з інноваційними підходами забезпечує стабільно високу якість продукції. Вони занурилися в кожен етап виробничого процесу, спостерігаючи, як традиційні методи пивоваріння поєднуються з новітніми технологіями. Поїздка залишила безліч позитивних емоцій і розширила уявлення студентів про сучасне харчове виробництво.

incollage_save

ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ!

02.11.2019 року студенти спеціальності 162 – Біотехнології та біоінженерія в рамках курсу «Загальна біотехнологія» та організації наукової роботи студентів-біотехнологів кафедри біохімії та біотехнології під керівництвом д.б.н., доцента Худого О.І та к.б.н., асистента Чебан Л.М. відвідали приватне осетрово-форелеве господарство «Ішхан».

Предметом вивчення стали особливості бонітування стерляді, діагностика зрілості гонад методом біопсії та забір статевих продуктів лососевих риб.

2122 23 2425 26

Угоди про співпрацю

Анкетування:

Стандарт вищої освіти

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності