Освітньо-професійні програми (ОПП):
Рецензії-відгуки на ОПП зовнішніх стейкхолдерів
- Любов Братенко - завідувачка випробувальної лабораторії ДП «Чернівецький регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Буковинастандартметрологія»).
- Любомир Савчук - завідувач допоміжного діагностичного підрозділу, біологі, ПраТ Інститут репродуктивної медицини, м. Київ.
- Вікторія Філіпчук - начальник управління державного агенства меліорації та рибного господарства у Чернівецькій області.
- Фрунза О.Е. - головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Управління Державного агентсва рибного господарства в Чернівецькій області, випускниця ОПП «Біотехнології та біоінженерія»
- Соломійчук М.П. - заступник директора з наукової роботи Української науково-дослідної станції карантину рослин ІЗР, завідувач лабораторії мікробіологічних досліджень біоагентів
- Демченко В.О. - заступник директора з наукової роботи Інституту морської біології НАН України, доктор біологічних наук
- Куцик М.І. - директор з якості та харчової безпеки ТОВ «Лілак»
Пропозиції та обговорення змін до ОПП
Силабуси
ЗПО1_Актуальні питання історії та культури України
ЗПО2_Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
ЗПО3_Українська мова за професійним спрямуванням
ЗПО6_Обчислювальна математика та програмування
ЗПО7_Інженерна та ком'ютерна графіка
ППО3_Вступ до фаху та основи наукових досліджень
ППО4_Екологія та природоохоронні біотехнології
ППО5_Культивування біологічних агентів
ППО10_Загальна мікробіологія та вірусологія
ППО12_Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі
ППО16_Контроль та керування біотехнологічними процесами (електроніка та основи електроніки)
ППО17_Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація)
ППО18_Фізіологія та біохімія рослин
ППО19_Фізіологія тварин та людини
ППО20_Проєктування біотехнологічних виробництв
ППО21_Інтенсивні технології в аквакультурі
ППО22_Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв
ППО24_Промислова біотехнологія
ППО25_Економіка та організація біотехнологічних виробництв
ППВ1_Загальна біологія та ресурсознавство
ППВ2_Біологія індивідуального розвитку
ППВ3_Біотехнологія отримання продуктів бджільництва
ППВ6_Методи біотехнологічних досліджень
ППВ8_Біотехнологія мікроводоростей
ППВ9_Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології
ППВ10_Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології
ППВ12_Біотехнологія вітамінних препаратів
ППВ13_Генетично модифіковані організми
ППВ14_Біотехнологія ессенціальних сполук
ППВ15_Біотехнологія лікарських рослин
ППВ17_Пробіотики та антибіотики
ППВ18_Мультифункціональні мікробні препарати
ППВ19_Імунобіотехнологічні препарати
ППВ21_Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв
ППВ22_Стандартизація та сертифікація продукції
ППВ24_Біометрія з основами інформаційних технологій
ППВ25_Біотехнологічні засоби захисту рослин
ЗПО1 Актуальні питання історії та культури України
ЗПО2 Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
ЗПО3 Українське мова (за професійним спрямуванням)
ЗПО6 Обчислювальна математика та програмування
ЗПО7 Інженерна та комп’ютерна графіка
ППО3 Вступ до фаху та основи наукових досліджень
ППО4 Екологія та природоохоронні біотехнології
ППО5 Культивування біологічних агентів
ППО10 Загальна мікробіологія та вірусологія
ППО12 Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі
ППО16 Контроль та керування біотехнологічними процесами (електротехніка та основи електроніки)
ППО17 Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація)
ППО18 Фізіологія та біохімія рослин
ППО19 Фізіологія тварин та людини
ППО20 Проектування біотехнологічних виробництв
ППО21 Інтенсивні технології в аквакультурі
ППО24 Промислова біотехнологія
ППВ1 Загальна біологія та ресурсознавство
ППВ3 Біотехнологія отримання продуктів бджільництва
ППВ6 Методи біотехнологічних досліджень
ППВ8 Біотехнологія мікроводоростей
ППВ9 Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології
ППВ10 Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології
ППВ12 Біотехнологія вітамінних препаратів
ППВ13 Генетично модифіковані організми
ППВ14 Біотехнологія ессенціальних сполук
ППВ15 Біотехнологія лікарських рослин
ППВ17 Пробіотики та антибіотики
ППВ18 Мультифункціональні мікробні препарати
ППВ19 Імунобіотехнологічні препарати
ППВ21 Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв
ППВ22 Стандартизація та сертифікація продукції
ППВ24 Біометрія з основами інформаційних технологій
ППВ25 Біотехнологічні засоби захисту рослин
ЗПО1. Актуальні питання історії та культури України.
ЗПО2. Іноземна мова (за професійним спрямуванням).
ЗПО3. Українська мова (за професійним спрямуванням).
ЗПО6. Обчислювальна математика та програмування.
ЗПО7. Інженерна та комп’ютерна графіка.
ППО3. Вступ до фаху та основи наукових досліджень.
ППО4. Екологія та природоохоронні біотехнології.
ППО5. Культивування біологічних агентів.
ППО9. Загальна мікробіологія та вірусологія.
ППО10. Загальна біотехнологія.
ППО14. Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі.
ППО15. Контроль та керування біотехнологічними процесами. (електротехніка та основи електроніки).
ППО16. Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація).
ППО17. Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв.
ППО18. Проєктування біотехнологічних виробництв.
ППО19. Економіка та організація біотехнологічних виробництв.
ППО20. Біоетика та біобезпека.
ППО21. Інтенсивні технології в аквакультурі.
ППО22. Промислова біотехнологія.
ППО23. Фізіологія та біохімія рослин.
Загальноуніверситетський каталог дисциплін.
ЗПВЗ. Професійна іноземна мова.
ППВ3. Методи біотехнологічних досліджень.
ППВ5. Загальна біологія та ресурсознавство.
ППВ6. Основи ботаніки та зоології.
ППВ7. Біологія продуцентів БАР.
ППВ8.Біотехнологія мікроводоростей.
ППВ9. Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології.
ППВ10. Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології.
ППВ12. Генетично модифіковані організми.
ППВ14. Ферментні препарати в біотехнології.
ППВ15. Біотехнологія вітамінних препаратів.
ППВ16. Біотехнологія ессенціальних сполук.
ППВ17. Біотехнологія лікарських рослин.
ППВ19. Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв.
ППВ20. Стандартизація та сертифікація продукції.
ППВ21. Пробіотики і антибіотики.
ППВ22. Мультифункціональні мікробні препарати.
ППВ23. Імунобіотехнологічні препарати.
ППВ26. Інформаційні ресурси в біотехнології.
Робочі програми
ЗПО1_Актуальні питання історії та культури України
ЗПО2_Іноземна мова (за професійним спрямуванням)
ЗПО3_Українська мова за професійним спрямуванням
ЗПО6_Обчислювальна математика та програмування
ЗПО7 Інженерна та ком'ютерна графіка
ППО3_Вступ до фаху та основи наукових досліджень
ППО4_Екологія та природоохоронні біотехнології
ППО5_Культивування біологічних агентів
ППО10_Загальна мікробіологія та вірусологія
ППО12_Процеси, апарати та устаткування виробництв галузі
ППО16_Контроль та керування біотехнологічними процесами (електроніка та основи електроніки)
ППО17_Контроль та керування біотехнологічними процесами (автоматизація)
ППО18_Фізіологія та біохімія рослин
ППО19_Фізіологія тварин та людини
ППО20 Проєктування біотехнологічних виробництв
ППО21_Інтенсивні технології в аквакультурі
ППО22_Нормативне забезпечення біотехнологічних виробництв
ППО24_Промислова біотехнологія
ППВ1_Загальна біологія та ресурсознавство
ППВ3_Біотехнологія отримання продуктів бджільництва
ППВ6_Методи біотехнологічних досліджень
ППВ9_Лабораторні спеціалізації в молекулярній біотехнології
ППВ10_Лабораторні спеціалізації в клітинній біотехнології
ППВ12_Біотехнологія вітамінних препаратів
ППВ13_Генетично модифіковані організми
ППВ15_Біотехнологія лікарських рослин
ППВ17_Пробіотики та антибіотики
ППВ19_Імунобіотехнологічні препарати
ППВ21_Контроль якості продукції біотехнологічних виробництв
Зустрічі із роботодавцями та стейкхолдерами
У рамках курсу «Промислова біотехнологія» студенти спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» відвідали виробничі цехи ТОВ «Чернівецький хлібкомбінат», де ознайомилися з сучасними біотехнологічними підходами у хлібопекарському виробництві.
Під час зустрічі з працівниками підприємства студенти ознайомилися з ключовими етапами виробництва хлібобулочних виробів. Особливу увагу було приділено контролю якості сировини та кінцевих виробів, а також особливостям використання біотехнологічних процесів у хлібопекарській галузі
Важливість біотехнології у харчовій промисловості складно переоцінити, адже саме завдяки їй забезпечується стабільна якість, безпека та вдосконалення хлібопекарських технологій. Такі зустрічі є важливим для закріплення теоретичних знань і розширення професійних компетенцій студентів.
Відбулася гостьова лекція для студентів-біотехнологів на тему «Практичні аспекти досліджень біологічних агентів та їх застосування у виготовленні біопрепаратів», яку провів завідувач лабораторії мікробіологічних досліджень біоагентів, заступника директора з наукової роботи Української наково-дослідної станції карантину рослин ІЗР Михайло Соломійчук.
В ході лекції розглянуто принципи вибору біологічніх агентів для формування біопрепаратів, проаналізовано підходи щодо боротьби із шкідниками з використанням досягнень біотехнології, акцентовано увагу перевагах використання біопрепаратів у стратегіях захисту сільськогосподарських угідь від шкідників.
Наприкінці лекції Михайло Петрович також детально ознайомив студентів із напрямками наукової роботи Української наково-дослідної станції карантину рослин ІЗР та ще раз акцентував увагу на відкритості до всіх видів наукової та просвітницької співпраці між нашими установами.
18 жовтня Всесвітній фонд природи WWF-Україна вселив 2500 молодих особин стерляді та осетра руського в Соломонів рукав річки Дунай на території Дунайського біосферного заповідника. Приємно відмітити, що безпосередню участь в цьому заході взяв студент кафедри біохімії та біотехнології Олександр Худий, який провів тегування риб одним із найсучасніших та малоінвазивних методів — введенням під шкіру спеціального барвника – еластомера. Зариблення мало не лише прямий природоохоронний характер, але й далеку стратегічну ціль — сприяти відновленню популяції осетрових в Дунаї і забезпечити моніторинг та охорону їх оселищ. Зауважимо, що науковці кафедри мають значний доробок в напрямку біотехнології штучного відтворення осетрових, зокрема стерляді прісноводної.
Більше інформації та фотозвіт: https://wwf.ua/?12036966/2500-sturgeon-released-into-the-Danube-by-WWF-Ukraine
З 03 по 09 вересня 2023 року студентка кафедри біохімії та біотехнології спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» Ліліана Гуменюк взяла участь у Summer School “Start-ups, transfer and digital studies”, організованою університом імені Адама Міцкевича, Польща та університетом Віадріни, Німеччина. Сама школа проходила в Collegium Polonicum у Слубіце, метою навчання було дослідження особливостей освіти в Польщі та Німеччині, різноманітні екскурсії, лекції про цифрові технології та стартапи, міжкультурні воркшопи та мовні курси (польська та німецька). Одна з основних подій – поїздка до Берліна для зустрічі з організацією Phineo Startups, що навчає та об’єднує імпакт-стартапи, які опікуються проблемами, які були викликані війною в Україні, кліматичними катастрофами, особливостями демократії та міграції. Працівники Phineo Startups доповідати про свою систему вимірювання впливу проектів/діяльності/стартапів, а також представили особливості своєї бізнес-програми.
Екскурсія на Львівський пивоварний завод стала для студентів ННІБХБ чудовою можливістю побачити на власні очі роботу одного з найстаріших підприємств України, яке було засноване ще в XVIII столітті. Масштаби виробництва вразили своєю величчю, а особливе захоплення викликала унікальна атмосфера, де гармонійно поєднуються історична спадщина старовинної броварні з сучасними автоматизованими лініями та високотехнологічним обладнанням. Студенти мали змогу дізнатися більше про те, як використання якісної сировини — добірного ячмінного солоду, ароматного хмелю, чистої води та культури пивних дріжджів — у поєднанні з інноваційними підходами забезпечує стабільно високу якість продукції. Вони занурилися в кожен етап виробничого процесу, спостерігаючи, як традиційні методи пивоваріння поєднуються з новітніми технологіями. Поїздка залишила безліч позитивних емоцій і розширила уявлення студентів про сучасне харчове виробництво.
ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ!
02.11.2019 року студенти спеціальності 162 – Біотехнології та біоінженерія в рамках курсу «Загальна біотехнологія» та організації наукової роботи студентів-біотехнологів кафедри біохімії та біотехнології під керівництвом д.б.н., доцента Худого О.І та к.б.н., асистента Чебан Л.М. відвідали приватне осетрово-форелеве господарство «Ішхан».
Предметом вивчення стали особливості бонітування стерляді, діагностика зрілості гонад методом біопсії та забір статевих продуктів лососевих риб.
Угоди про співпрацю
Українська науково-дослідна станція карантину рослин Інституту захисту рослин НААН України 2025 р.
ТОВ «Чернівецький хлібокомбінат»
ДП «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»
КУ «Чернівецький обласний центр служби крові»
КМУ «Обласне бюро судово-медичної експертизи»
Рибницьке фермерське господарство «Ішхан»
Українська науково-дослідна станція карантину рослин Інституту захисту рослин НААН України
Інститут прісноводного рибництва ім. Станіслава Саковича (Польша)